4 Inzichten over trainerschap

Belfeldia wil ervoor zorgen dat we de jeugd goed begeleid het veld op sturen. Dit doen we door trainers voetbal cursussen aan te bieden aan de hand van Voetbalscholing.nl. Met deze jaarlijks terugkerende cursussen proberen we herkenbare trainingsvormen terug te laten keren door de jaren heen. De jeugd zal hierdoor patronen gaan leren herkennen van trainingen waardoor hun niveau gedurende de seizoen zal groeien. De voetbaltechnische cursus die we nu een aantal jaren toepassen zien we steeds meer terug. Een goede ontwikkeling binnen onze jeugd afdeling.

Afgelopen vrijdag heeft een groot gedeelte van onze trainers en leiders een workshop gehad in de 4 inzichten van het trainerschap. Een workshop gericht op het pedagogische ondersteuning tijdens trainingen en wedstrijden. De begeleiding van deze workshop, georganiseerd door het NOC*NSF, kwam van Joyce van Binsbergen. Oud topsportster in hockey en schoonspringen en tegenwoordig psycholoog bij onder andere de KNVB en NOC*NSF.

De trainers en leiders hebben tijdens deze workshop geleerd hoe ze hun eigen handelen kunnen aanpassen naar de situaties op het veld, dit aan de hand van een viertal principes: Structureren, Stimuleren, Individueel aandacht geven en Regie overdragen.  Door het tijdens trainingen en wedstrijden toepassen van deze principes zal de jeugd sneller voetbaltechnische aspecten oppakken. Hierdoor is zowel persoonlijke groei van de sporter als het teamverband beter mogelijk.

Deze eenmalige workshop heeft voor vele jeugdleiders en trainers al een goed inzicht gegeven hoe ze hun aanpak op trainingen en wedstrijden kunnen verbeteren. Tezamen met de technische voetbaltrainingen een goed en leuk aanbod om onze trainers naar een hoger niveau te brengen waar de jeugd profijt van heeft. We zullen gaan kijken waar het mogelijk is om trainers op pedagogisch vlak ook jaarlijks te kunnen begeleiden.