Historie

Historie Het is het jaar 1924 als de Belfeldenaren H. Peulen, A. Stevens, G. Schreurs,J. Simons en H. Verdonck besluiten op 24 juni de Roomsch Katholieke Voetbal Vereeniging Belfeldia op te richten, met als clubkleuren geel en zwart.
De toevoeging ‘ia’ aan de eigen (plaats)naam, betekent vrij vertaald komend van Belfeld.

Na twee seizoenen op een veld achter de school te hebben gespeeld, moest dit veld verdwijnen en moest men uitwijken naar een speelveld gelegen aan de Stuw. Hier heeft Belfeldia vervolgens met alle elftallen 22 jaar lang de thuiswedstrijden gespeeld.

In 1971 werd op het huidige sportpark aan de Sportlaan een moderne lichtinstallatie aangelegd en behoorde het spelen van wedstrijden onder kunstlicht nu ook voor Belfeldia tot de mogelijkheden.
In 1973 legde de toenmalige Burgemeester Visschers de eerste steen voor de bouw van een eigen accommodatie, met onder andere kleedlokalen en een kantine.
In het jubileumjaar 1974 werd het clubgebouw officieel geopend. Na een uitbreiding werd het nu geheel voltooide clubgebouw in 1981 geopend door plaatsgenote en (landelijk) bekende atlete Carla Beurskens en kreeg het gebouw de naam ‘De Spil’ (voor kenners een bekende term, vooral in het vroegere voetbal).

Voetbalvereniging Belfeldia is thans al ruim 80 jaar prominent aanwezig in de Belfeldse gemeenschap en is door de jaren heen een bindende factor binnen die gemeenschap. Met voetbal natuurlijk als het belangrijkste element, maar ook volop aandacht voor het sociaal maatschappelijke karakter.

Daarnaast bij zowel de senioren, veteranen en jeugd ook aandacht voor nevenactiviteiten, voor gezelligheid, voor vorming van de jeugd en ook aandacht voor meer algemene Belfeldse belangen. Kortom de voetbalclub is voor veel Belfeldenaren door de jaren heen een belangrijke ontmoetingsplaats (geweest). Iets dat wellicht het beste wordt weergegeven door (een gedeelte) van de tekst van het Belfeldia-veteranen clublied:
“As ich later doëd bun, zek ich leeve Hier, laot mich ’t voetbalveld kieke, al is ’t maar veur eine kier” !